Ammattiopisto Samiedu järjestää live-opastettuja virtuaalivierailuja Microsoft Teamsissa ThingLinkin avulla
Poikkeusoloissa fyysisiä kouluvierailuja ei voi järjestää. Ammattiopisto Samiedussa vierailut kouluun ja virkistyskäynnit Savonlinnaan tehdään virtuaalisesti ThingLinkillä – uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan koulutusohjelmiin jo etukäteen ja kansainväliset vieraat oppivat live-oppaalta reaaliaikaisesti Teamsissa paitsi koulusta myös suomalaisesta saunaperinteestä.
Virtuaaliset live-opastukset ja interaktiivinen tutustumispaketti
Ammattiopisto Samiedu toimii Savonlinnassa Itä-Suomessa ja tarjoaa 52 perustutkintoon, ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon tähtäävää koulutusta sekä kortti- ja täydennyskoulutusta.
Koronapandemian myötä Samiedun kansainvälisyys- ja opetusteknologia-asiantuntija Anne-Mari Behm päätti alkaa toteuttaa virtuaalisia kampuskierroksia, joissa hän toimisi live-oppaana Teamsissa ja Zoomissa kansainvälisille Erasmus-opettajille. Onnistuneiden kansainvälisten virtuaalivierailuiden innoittamana hän päätti luoda lisäksi virtuaalisen tutustumismateriaalin yhteishakua pohtiville nuorille. Ratkaisuna toimi interaktiivinen kokonaisuus, jonka avulla nuoret pääsivät tutustumaan etänä 18 yhteishaun kautta haettavaan alaan, muun muassa leipuri-kondiittori-, sosiaali- ja terveys-, auto-, metsä ja media-alan tiloihin. Tutustumispaketti tarjoaa yhdeksäsluokkalaisille muun muassa tilaisuuksia nähdä, millaista koulussa on, millaisia laitteita esimerkiksi autopuolelta löytyy, mitä koulussa konkreettisesti tehdään ja mitä tulevaisuuden työ alalla voisi tarkoittaa.
Vaikka fyysisiä kierroksia ei voitu enää järjestää kansainvälisille vieraille, Anne-Mari halusi, että vierailuilla säilyisi lämmin ja henkilökohtainen tunnelma ja että vieraat saisivat aidontuntuisia kokemuksia todellisissa ympäristöissä.
Tervetuloa Samieduun!
Pitkän linjan ThingLink-käyttäjänä hän oli luonut immersiivisiä oppimiskokemuksia jo kauan, ja nyt hän halusi varmistaa, että vierailijat pääsisivät tutustumaan koulun eri aloihin. Syntyi koulukierros, jonka varrella pistäydytään kuulemaan koulun rehtorin tervehdys ja sitten matka jatkuu eri alojen esittelyyn vieraiden kiinnostuksen perusteella. Kukin kierroksen pysähdyspaikka sijaitsee alan opetusympäristössä ja vierailija pääsee kurkistamaan opetukseen alan opettajan videoesittelyn, koulun sivuille vievien taustatietolinkkien ja alan laitteiston esittelyn avulla.
Kierroksen varrella pistäydytään tutustumassa muun muassa metsäalaan.
Live-opastus Teamsissa vastasi vieraiden tarpeisiin
Kansainvälisiä vierailijoita kiinnostaa Suomen koulutusjärjestelmä ja Samiedun koulutustarjonta, mutta myös, miltä Olavinlinnassa näyttää, miten saunassa toimitaan ja millaista on sienimetsässä. Anne-Marin Teamsissa tekemillä live-opastuksilla vierailijat pääsivät kurkistamaan luokkahuoneisiin, juttelemaan Teamsissa kysymyksistään koulun opettajien kanssa ja istumaan virtuaalisesti saunan lauteille ja kuuntelemaan kiukaan sihinää. Live-keskustelu onnistui Teamsin videopuhelun kautta niin, että osallistujille jaettiin ThingLink-linkki ja Anne-Mari jakoi tietokoneen näytön. Hän johdatti vierailijat virtuaalikierroksella tilasta toiseen ja selosti samalla. Kun kierroksella päästiin Teams-puheluun osallistuvan opettajan luokkaan, tämä otti puheenvuoron, kertoi alasta ja vastasi vieraiden chatissa tai ääneen esittämiin kysymyksiin. Reaaliaikaisuus toi vierailuihin läheisyyttä ja mahdollisti aidon vuoropuhelun ja kokemusten jakamisen.
Aidon vierailun tuntua
“ThingLink-vierailu on mahdollistanut suuremman määrän vierailuja. Ennen koronaa vieraita oli noin 40, joista 30 oli opiskelijoita ja 10 opettajia. Viimeisen vuoden aikana vieraita on ollut jopa 200. Virtuaalivierailut ovat nopeampia järjestää ja vaativat vähemmän valmistelua kun esimerkiksi tarjoilut jäävät pois. Räätälöimme vierailut kävijöiden kiinnostuksen mukaisiksi – materiaali on valmiina ja meillä on useita ThingLink-versioita – voimme päättää, mihin ohjelmiin ja vapaa-ajan kohteisiin viemme kävijät. Live-opastusten spiikkauksiakin muokkaan spontaanisti tilanteen mukaan ja kysymysten perusteella.”
Anne-Mari on ostanut konsultointia myös matkailualan asiantuntijoilta, joiden kanssa pohdittiin yhdessä, miten virtuaalivierailusta saisi mahdollisimman aidon tuntuisen. Vinkkeinä konsultoinnista tarttuivat mukaan muun muassa drone-video, jossa vierailijat saapuvat koulun pihaan kuin helikopterilla lentäen samalla kun opas pyytää heitä pitämään kiinni ja valmistautumaan laskeutumiseen. Vierailun lopuksi lennetään pois koulun maisemista metsien yli. Anne-Mari on tehnyt vierailuista sekä kesä- että talviversiot, jotta kokemus sopisi myös vuodenaikaan.
Erasmus-vierailun aikana pistäydytään myös Olavinlinnassa ja lähdetään melomaan kohti kesämökkiä.
Positiivista palautetta
Kokemukset ja palaute niin opiskelijoilta kuin Erasmus-vierailijoiltakin on ollut todella positiivista, mikä on kannustanut luomaan uusia versioita. Anne-Mari on luonut sisällöt vierailuihin, toiminut kuvaajana ja editoijana. Lisäksi videoilla puhuvat Samiedun eri alojen opettajat, jotka ovat olleet myös mukana Teamsissa live-tilaisuuksissa vastaamassa kysymyksiin. Myös opettajille kokemus koulun ja oman alan esittelystä on ollut innostava ja tuonut mahdollisuuden kansainvälisiin vuoropuheluihin. Tämä on ollut erityisen tärkeää pandemia-aikana, kun kansainväliset Erasmus-hankkeet ovat voineet jatkaa toimintaansa virtuaalivierailujen ja Teams-keskusteluiden kautta.
Kierroksella tutustutaan tutustumaan aloihin muun muassa videonurkkauksessa.
Helppoa sisällöntuotantoa
Anne-Mari kertoo, että ThingLink valikoitui alustaksi, koska visuaalisesti kaunista, interaktiivista sisältöä on helppoa ja nopeaa tuottaa kenen tahansa. Hän käyttääkin ThingLinkiä myös 360-kuvien jakamisalustana silloinkin, kun ei ole luomassa varsinaisia interaktiivisia kierroksia tageineen. ThingLinkissä 360-kuvat ja videot näyttävät korkealaatuisilta.
Anne-Mari kannustaa kokeilemaan sisältöjen luomista avoimin mielin ja lähtemään liikkeelle itselle tutuista tavoista tuottaa materiaalia, pienin askelin. Ensin voi käyttää kuvia ja luoda lyhyitä virtuaalikierroksia ja kokeilla sitten vaikka videoiden käyttöä. Anne-Mari kertoo, että hän käytti aikaa videoiden editointiin ja videoissa näkyvien yksityiskohtien sommitteluun, mutta muistuttaa, että myös vähemmän viimeistelty video tarjoaa kävijälle uusia kokemuksia. Pääasia on lähteä rohkeasti kokeilemaan ja lopputulosta voi kehittää vähitellen uusien ideoiden karttuessa.
Mitä muuta ThingLinkillä voisi tehdä?
Tulevaisuudessa virtuaalivierailuja voitaisiin hyödyntää myös matkailualan opinnoissa. Eri maiden matkailualan opiskelijat voisivat luoda lyhyitä materiaalipaketteja toisilleen ja päästä virtuaalimatkalle toistensa luo. Anne-Mari kertoo myös, että he ovat pohtimassa ThingLink-pakopelin luomista hätäensiavun opetukseen ensiapukursseille. Pohdinnassa on muun muassa VR-lasien käyttö immersiivisyyden lisääjänä ja mahdollisuudet ehdollisiin siirtymiin, joihin pitäisi antaa tietty vastaus päästäkseen eteenpäin. Jäämme innolla odottamaan, mitä Samiedun henkilökunta vielä toteuttaa!
Anne-Mari Behm, Kansainvälisyys- ja opetusteknologia-asiantuntija Samiedun Kehittämispalveluista
Kysymyksiä?
Voit aina ottaa meihin suoraan yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää. Liity myös yhteisöihimme – erityisesti ThingLink Opetuksessa -ryhmään. Olemme todella ylpeitä ryhmistämme ja siitä, miten niissä otetaan vastaan uudet ideat ja jaetaan niitä. Ryhmät toivottavat sinut ilolla tervetulleeksi.
Facebook ThingLink Education | Finland | Italia | Espana | Israel | India
Twitter ThingLink | ThingLink Education
Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin osoitteessa
education@thinglink.com