Featured picture of post "3D-mallit ja 360-videot tukevat oppimista sairaanhoitajien koulutuksissa"

3D-mallit ja 360-videot tukevat oppimista sairaanhoitajien koulutuksissa

Matias

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri KSSHP ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistoPoke loivat yhteistyössä 3D-malleja hyödyntävän oppimisympäristön ThingLinkillä. Materiaaleja käytetään Keski-Suomen Sairaala Novan koulutuksissa Jyväskylässä.

3D-mallien avulla sairaanhoidon laitteiden käyttöön pääsee tutustumaan milloin ja missä vain. 3D-mallit ja 360-videot konkretisoivat laitteiden käyttöä ja toimivat niin kesätyöntekijöiden perehdytyksissä kuin kokeneiden työntekijöiden kertausmateriaalinakin. 

Koulutustilaisuuksissa virtuaalimateriaalit tarjoavat myös mahdollisuuden käänteiseen opetukseen. Työntekijät voivat perehtyä aiheeseen ja laitteiden käyttöön virtuaalisessa oppimisympäristössä 3D-mallien, videoiden ja infotagien avulla jo etukäteen, jolloin opetustilanteessa voidaan keskittyä enemmän käytännön harjoitteluun. 

3D-malleja sairaalan ja ammattiopiston yhteistyönä 

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän omistaa 21 keskisuomalaista kuntaa ja se on Suomen suurin ei-yliopistollinen sairaanhoitopiiri. Keski-Suomen Sairaala Nova sijaitsee Jyväskylässä ja on sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoitoa tarjoava yksikkö. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE tarjoaa ammatillista tutkintokoulutusta ja täydennyskoulutusta. Opinnoissa panostetaan erityisesti henkilökohtaiseen ohjaukseen ja tekemällä oppimiseen. Ammattiopisto suunnittelee koulutuksia myös yritysten tarpeisiin ja tekee tiivistä yhteistyötä alueen työnantajien kanssa. 

Poken digitaalisten oppimisympäristöjen asiantuntija Pekka Ouli on kouluttanut Novan henkilökuntaa 3D-mallien käytössä ja ThingLink-oppimisympäristöjen rakentamisessa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tekninen asiantuntija Antti Mähönen toimii sisällöntuotannon teknisenä tukena Novan koulutusyksikössä. 3D-mallien käyttöönotto on sujunut hyvin sairaalan ja koulun yhteistyönä. 

POKElta sisällöntuotannossa olivat mukana lehtori Milja Forsman, suunnittelija Katja Huttunen, opettaja Matti Nurro ja lehtori Ulla Martinmäki. Materiaalien tuottajana on toiminut Novan opetushoitaja Milla Sivonen. Hän myös hyödyntää materiaaleja kouluttaessaan uusia päivystyksen työntekijöitä. Materiaaleja onkin käytetty esimerkiksi kesätyöntekijöiden perehdytyksissä. 

Sairaalassa kaivattiin uutta oppimateriaalia 

3D-malleja ja videoita hyödyntävät koulutusmateriaalit syntyivät Novan tarpeesta kuvata akuuttihuoneen laitteiden käyttöä kesätyöntekijöille ja POKEn tarpeesta löytää lisää työelämän esimerkkejä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. 

Koulutusmateriaaleissa käydään läpi akuuttihuoneen laitteiden käyttöä videoiden, infotagien, 3D-mallien ja mobiilipelin avulla.

Novalla todettiin, että esimerkiksi Corpuls-defibrillaattorin käytöstä kaivattiin koulutusmateriaalia, sillä uuteen sairaalaan siirryttäessä saatiin myös uusi laite. Defibrillaattorin käytöstä luotiin ThingLink-video ennakkoperehdytysmateriaalina ja se on kerännyt jo 1500 katselukertaa. Materiaali on helpottanut kouluttajan työtä, kun työntekijät ovat voineet tutustua laitteeseen jo ennen koulutusta. Video toimii myös kertausmateriaalina. Defibrillaattorista luotu 3D-malli antaa mahdollisuuden tarkastella laitetta eri puolilta ja 3D-malliin lisätyt tagit tarjoavat lisätietoja. Laitteen käytöstä on luotu myös mobiilipeli seppo.io-alustalla. Peli linkitettiin ThingLinkiin osaksi koulutusmateriaalia. 

3D-mallit syntyivät Novan ja POKEn yhteistyönä

POKEssa 3D-malleja käytetään laajasti osana opetusta. Esimerkiksi 3D-tulostaminen ja patsaiden skannaaminen on opiskelijoille tuttua. Rakennusalan opiskelijat ovat luoneet esimerkiksi roskakatoksista 3D-malleja, joiden asettumista pihaan asiakas voi testata AR-laseilla. 

Esimerkiksi PHILIPS V6O-hengityslaitteen osat on nimetty tagien avulla.

POKE koulutti Novan henkilökuntaa 3D-mallien luomiseen käytettävän tekniikan, fotogrammetrian, käytössä ja 360-kuvauksessa. Novalla oltiin tyytyväisiä siihen, että sairaalan työntekijät voivat luoda 3D-mallin nopeasti itse. Myös 360-kuvien ottaminen oli helppoa. Ammatillista näkemystä tarvitaan ennen kaikkea kuvausten käsikirjoituksen tekoon, kun pohditaan, mitä aiheita kuvataan ja miten tiedot esitetään koulutusmateriaalissa. 

Oxylog-ventilaattoriin pääsee tutustumaan käyttövideoiden lisäksi myös 3D-mallin avulla.

Nova kuvasi ja tuotti koulutusmateriaalit itse POKEn opastamana. Näin voitiin varmistaa, että koulutusmateriaaleihin saatiin se näkökulma, jota sairaanhoidon perehdytyksissä tarvittiin. Kun materiaalit ovat itse luotuja, Novan henkilökunnan on myös helppoa päivittää niitä tarvittaessa. 
Käyttökokemuksia ja jatkotoiveita

“360-ympäristöt yhdistettynä AR:ään ovat helpoimmin käyttöön otettavia kokonaisuuksia organisaatiossa. Keskeistä on, että organisaatio voi tuottaa itse materiaalia.”

Pekka Ouli, POKE

Sisällöntuotanto on sujunut mukavasti ja siihen on saatu myös tukea. Novalla teknistä tukea on antanut Antti Mähönen. Myös ThingLink-tiimi tarjoaa tukea kuvauksiin, pedagogiseen suunnitteluun ja sisällöntuotantoon (lisätietoja alla). 

Novalla virtuaalisia koulutusmateriaaleja käytetään myös rekrytoinneissa, kun halutaan esitellä sairaalan tiloja esimerkiksi työhaastatteluissa. Näin hakijoille voidaan näyttää helposti VR-laseilla Novan uusia tiloja. Antti ja Pekka toteavat, että Keski-Suomen alueelle voi olla haastavaa löytää uusia työntekijöitä. Novan uudet, viihtyisät tilat ja niiden näkyväksi tekeminen VR-laseilla auttavat osaltaan rekrytoinneissa. 

Tulevaisuudessa ThingLinkin käyttö laajenee Novalla, kun organisaatiossa saadaan käyttöön myös ThingLinkin skenaariotyökalu ja Novan henkilökunta pääsee luomaan uusia materiaaleja skenaarioiden avulla. ThingLink-tiimi järjestää Novalla aiheesta koulutuksen ja sen jälkeen uusia materiaaleja päästään ideoimaan. 

Skenaarioiden avulla voidaan luoda oppimispolkuja, joilla käyttäjä etenee vastaten kysymyksiin. Näin voidaan tutustua esimerkiksi hoitotyön eri vaiheisiin ja käyttäjä pääsee testaamaan osaamistaan vastaamalla kysymyksiin. Skenaarioiden käyttöä hoitoalan koulutuksissa on kuvattu tarkemmin tässä blogikirjoituksessa, jossa kerrotaan, miten Samiedulla luotiin Aivohalvauspotilaan hoitopolku -oppimateriaali skenaarioiden avulla. 

Oletko kiinnostunut ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalveluista?

Tarvitsetko yhteistyökumppania interaktiivisten 360-ympäristöjen suunnitteluun, kuvaamiseen ja rakentamiseen? Kaipaatko tukea koulun tai yrityksen tilojen esittelyssä, perehdytyksissä, koulutuksissa tai verkkokoulutusmateriaalien tuottamisessa? ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalvelut räätälöidään tarpeidesi mukaan ja ne voivat sisältää esimerkiksi:

  • kierroksen tai esittelyn suunnittelun ja toteutuksen interaktiivisten sisältöjen suunnitteluun ja kuvaamiseen erikoistuneen ammattilaisen kanssa
  • kuvaukset ja editoinnin: kuvat, videot, 360-kuvat, 360-videot, drone-kuvat
  • verkkokurssin tai -valmennuksen suunnittelun, toteutuksen ja ThingLinkin käyttökoulutuksen yhteistyössä asiakkaan kanssa

Lue lisää ja ota yhteyttä:

Aleksi Komu

Sales & Partnerships Director 

aleksi@thinglink.com

+358 50 379 3818

Kysymyksiä?

Voit aina ottaa meihin suoraan yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää. Liity myös yhteisöihimme – erityisesti ThingLink Opetuksessa -ryhmään. Olemme todella ylpeitä ryhmistämme ja siitä, miten niissä otetaan vastaan uudet ideat ja jaetaan niitä. Ryhmät toivottavat sinut ilolla tervetulleeksi.

Facebook ThingLink Education | Finland | Italia | Espana | Israel | India 

Twitter ThingLink | ThingLink Education 

Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin osoitteessa education@thinglink.com

Other posts

Avatars of product experts

Meet ThingLink Experts

If you’d like to learn more about what ThingLink can offer to your company, you can schedule an online meeting with one of our product experts below.

Start now
Create unique experiences with ThingLink! It's easier than you think! Start now